Danas je predstavnica Udruzenje Za Razvoj CivilnogDrustva Mirsala Tomić, bila na sastanak sa predsjednikom Skupštine Mojkovac, Dragomirom Mrdak. Cilj sastanka bio je predstavljanje Inicijative za rodno budžetiranje žena u poljoprivredi, koju su nakon sastanka građanke/ni podnijeli, a koja je rezultat rada učesnica/ka obuke “Rodno budžetiranje”.

Učesnice obuke, Ljiljana Jokić, Irma Džafić, Nevena Tomović i Nada Blazević, koje su bile uključene u proces izrade inicijative, učestvovale su na današnjem sastanku.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja uvođenje principa rodne ravnopravnosti

u budžetske procese. Cilj je da se sredstva koja postoje na raspolaganju planiranjem na najbolji način učine dostupnim za najveći broj korisnica, odnosno korisnika. S obzirom na činjenicu da su žene u poljoprivredi u velikom dijelu diskriminisane, jer nemaju ličnu svojinu, nijesu nositeljice poljoprivrednog gazdinstva i nijesu dovoljno osnažene da sebi obezbijede bolje uslove za rad.

Pilot Inicijativa je jedna od planiranih aktivnosti koju Udruženje realizuje u okviru projekta „Jačanje rodne perspektive na lokalnom nivou“, koji je finansijski podržan od Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, na Javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata, odnosno programa nevladinih organizacija u oblasti Rodna ravnopravnost “Za snažnije društvo iz ugla rodne jednakosti”.