I ove godine se u našoj zemlji sprovodi kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.
Cilj kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je da se učini vidljivim problem nasilja, koje predstavlja najčešći oblik kršenja ženskih ljudskih prava. Takođe se apeluje na nadležne organe da razviju efikasne mehanizme za rešavanje nasilja nad ženama.
Kampanja počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.
Kampanja “16. dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
01.decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
06. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava
Kampanja “16. DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA” realizuje se od 1991. godine na međunarodnom nivou, svjetska kampanja koju obelježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta.

25. novembar Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Prema odluci Ujedinjenih Nacija, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se na dan kada je 25. novembra 1960. godine diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo izdao naređenje za brutalno ubistvo političkih aktivistkinja, sestara Mirabel – Patrije, Minerve i Marije Tereze.

1999. godine, Ujedinjene Nacije su službeno potvrdile 25.
novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

25. novembra 1995. godine, u Beogradu su održane prve ženske noćne demonstracije “ŽENE OSVAJAJU NOĆ”. Tog dana u 23 sata na minus deset stepeni sastale su se aktivistkinje ženskih organizacija Beograda na Kalemegdanu ispred paviljona „Cvijeta Zuzorić“ i krenule kroz grad da dokažu da žene imaju prava na sigurnost u svim prostorima i u svako doba.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.godine. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.
Feministkinje Severne Amerike su 1991. godine spojile 25. novembar i 10. decembar u 16. dana aktivizma.