U OKVURU PROJEKTA “SEOSKE ŽENE U FOKUSU” ODRŽAN TRENING NEZAPOSLENIM ŽENAMA IZ BIJELOG POLJA

Raste interesovanje za projekte ekonomskog i rodnog osnaživanja

Trening za EKONOMSKO I RODNO OSNAŽIVANJE ŽENA održan je danas u MZ Rasovo. Trening je dio projekta “Seoske žene u fokusu”, podržanog od Ministarstva za ljudska i manjinska prava u oblasti rodne ravopravnosti, koji realizuje NVO Centar za ruralni razvoj Crne Gore u partnerstvu sa NVO Identitet i podršku Udruženja za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja.
Trening je vodila Mirsala Tomić, ekspertkinja za ženska ljudska prava.
Ispred Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Slađana Nedović, načelnica PJ Bijelo Polje predstavila je Program samozapošljavanja i korišćenja nepovratnih sredstava od kojih potencijalne korisnice sredstava mogu započeti sopstveni biznis. Nedović je dala detaljna objašnjenja mogućnosti, mnogobrojne primjere i kriterijume za izradu biznis plana, naglasivši da Zavod prvi put daje bespovratna sredstva licima sa evidencije Zavoda, da je visina sredstava na zavidnom nivou čak i u odnosu na pojedine zemlje u okruženju. Ona je podstakla učesnice treninga da se prijave na sljedeći javni konkurs, ističući važnost konslutantskih aktivnosti koje je Zavod obezbijedio, kao i važnost saradnje sa NVO-ima koji su spremni da daju doprinos pisanjem biznis plana, kompletiranjem konkursne dokumentacije ili na neki drugi način.
Jedna od organizacija koja je iskazala spremnost da podrži nezaposlene žene prilikom apliciranja na konkurse Zavoda za zapošljavanje je Centar za ruralni razvoj Crne Gore iz Podgorice. Projektni tim ove organizacije će u partnerstvu sa NVO Identitet osnovati 11 NVO-a, napisati 11 kvalitetnih projeknih predloga, dijeliti štampani vodič, davati detaljna uputstva za djelovanje NVO-a i obavljati monitoring njihovog aktivizma. Dodatno će biti na usluzi nezaposlenim ženama ove opštine, pisanjem biznis plana i ostalim oblicima porške i ekonomskog osnaživanja.
Iako je poziv na trening bio upućen svim ženama i odnosio se na sve žene i sve osobe koje podržavaju prosperitet: seoske žene, nezaposlene žene, zaposlene žene (koje interesuju mogućnosti angažovanja u udruženima građana), nastavnice zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama, žene preduzetnice, predstavnice NVO sektora, predstacnice lokalne uprave i sve zainteresovane osobe koje su zainteresovane za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost, treningu su prisustvovale nezaposlene žene. Utoliko je trening bio stilizovan, interaktivan, radioničarski, sa izvanrednim efektima na učesnce, o čemu se pobrinula Mirsala Tomić, koristeći svoje višedecenijsko znanje i iskustvo, učeći žene kako da mijenjajući sebe – mijenjaju svijet.
U zaključku je naglašeno da će učesnice imati kompletnu logistiku od projektnog tima, u širem spektru, kako nalažu potrebe nezaposlenih žena, tako da im je pdijeljen kontakt telefon putem koga će dobijati odgovore na pitanja, smjernice i edukaciju za različite oblike radnog angažovanja i društvenog afirmisanja.